alucol-animatie.gif

H30

KOZIJNEN, RAMEN EN DEUREN

Alucol

 

Geanodiseerde gevels: duurzame blikvangers

Unieke en duurzame aluminium gevels creëren door ze te anodiseren. Dat is sinds 1971 het vakwerk van Alucol als specialist in het (kleur)anodiseren van aluminium.

Geanodiseerde aluminium gevels: toekomstbestendig

Anodiseren dient primair ter bescherming van het aluminium tegen corrosie. Maar door een voorbewerking (bijvoorbeeld polijsten of borstelen) en/of kleur toe te voegen wordt een gevel een blikvanger. En daardoor het fysieke visitekaartje van een bedrijf!

In tegenstelling tot andere oppervlaktebehandelingen wordt bij het anodiseren geen laag aangebracht op het aluminium, maar wordt de beschermende laag opgebouwd uit het aluminium zelf. Een kenmerk van anodiseren boven een lakafwerking, is dat het metaalaspect (metal-look) van het mooie aluminium behouden blijft. Ook is er minder onderhoud nodig, met minder kosten tot gevolg.

 

Ervaring met risicomanagement

Hoe eerder Alucol wordt betrokken bij een architectuur- of designproject, hoe meer waarde we kunnen toevoegen. Zo hebben we door onze jarenlange ervaring en projectmatige aanpak veel kennis van risicomanagement. Bijvoorbeeld over het voorkomen van faalkosten, het verpakken of hoe een efficiënte logistiek te organiseren.

Samen bespreken we het materiaal, welke oppervlaktebehandeling, de gewenst contactering, verpakking en het logistieke proces. Daarna maken we anodisatie monsters en na goedkeuring start de productie!

Vraag een adviesgesprek aan over risicomanagement bij anodiseren.

ALUCOL

alucol logo.jpg

Adres: Soerendonck 3

Postcode: 6086 BW

Plaats: Neer

T: 0475-260200
E: info@alucol.nl
W: www.alucol.nl

Projecten

Aanbod

Voorbewerken

Een voorbewerking is in hoge mate bepalend voor de uiteindelijke finish (uiterlijk) van het aluminium. Alucol biedt een aantal voorbehandelingen aan - zowel chemische als mechanische - of een combinatie hiervan. Met onze configurator kunt u zelf uw finish samenstellen en hiervan direct het resultaat zien. Na een voorbewerking wordt dan het aluminium geanodiseerd en - optioneel - gekleurd.

13347c6cf89b262cb24a08d1de9b090969886602
voorbewerken.jpg

Chemisch voorbewerken

 

De standaard voorbewerking van aluminium is 'egaliserend beitsen'. Deze chemische voorbehandeling verwijdert verontreinigingen en kleine oneffenheden uit de huid van het aluminium en zorgt voor een matte, egale, finish.

Mechanisch voorbewerken

Naast, of in plaats van, chemisch voorbewerken bieden we verschillende mechanische voorbewerkingen aan:

Borstelen/kruislings borstelen

Borstelen wordt vooral toegepast om fijne of iets grovere krasjes in het aluminium aan te brengen waardoor er bijvoorbeeld een RVS-look (Inox) ontstaat. Het gebouw van De Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag heeft geborstelde, geanodiseerde geveldelen.

Polijsten

Polijsten wordt toegepast om een satijn glanzende finish te bereiken. Hoogglans door polijsten, in combinatie met anodiseren, is niet mogelijk. De mate van reflectie kan nog worden beïnvloed door de laagdikte van de anodiseerlaag. Een voorbeeld van een gevel die, deels mat en deels is gepolijst is het Nhow Rai-hotel in Amsterdam.

Slijpen

Slijpen in combinatie met egaliseren beitsen zorgt voor een egaal, perslijnen-vrij oppervlak. Deze combinatie van voorbewerken wordt vooral in een high-end markt toegepast.
Slijpen kan ook gebruikt worden als 'finish'. Slijpen geeft een grove krasstructuur.

Stel zelf uw unieke finish samen met onze configurator.

mechanisch voorbewerken.jpg

Anodiseren

Wat is anodiseren?

In een bad met verdund zwavelzuur wordt door een electrochemisch proces een oxidelaag gevormd. Aan het oppervlak van het aluminium wordt het aluminium omgezet in aluminiumoxide. In tegenstelling tot andere oppervlaktebehandelingen wordt bij het anodiseren geen laag aangebracht op het aluminium, maar wordt de beschermende laag opgebouwd uit het aluminium zelf. Een kenmerk van anodiseren boven een lakafwerking, is dat het metaalaspect (metal-look) van het mooie aluminium behouden blijft.

Waarom 'anodiseren'?

Anodiseren dient primair ter bescherming van het aluminium tegen corrosie (aantasting van het aluminium). Secundair kun je door middel van anodisatie het aluminium verfraaien door het een voorbewerking en/of een kleur te geven.

alucol laagdikte controleren

Laagdikte

​Anodiseren kan in verschillende laagdiktes: 5, 10, 15, 20 en 25 micron. Het advies voor buitentoepassingen is 20 micron en 25 micron voor buitentoepassingen in een agressiever milieu. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gevels aan de kust, nabij zware industrie of bij spoorwegen. Voor binnentoepassingen volstaat 10-15 micron.

Badafmetingen

Alucol heeft twee anodiseerlijnen met de volgende afmetingen: 

- Badafmeting voor het naturel anodiseren: 22.000 x 1.300 x 2.000 mm (l x b x d).

- Badafmeting voor het kleuranodiseren: 7.600 x 450 x 1.500 mm (l x b x d).

​De maximale productafmeting is natuurlijk iets kleiner dan onze badafmeting.

Alucol anodiseer baden

Aluminium kleuren

Aluminium kleuren

Aluminium anodiseren en kleuren is dé specialisatie van Alucol! Kleuranodisatie is een ingewikkeld te sturen proces waarbij kennis, ervaring en de juiste engineering van het kleurbad een grote rol spelen. De procesparameters dienen uiterst secuur onder controle te worden gehouden tijdens dit kleurproces. Een kleine afwijking in de temperatuur, de stroomdichtheid of de chemische samenstelling van de vloeistof, zorgt direct voor kleurverschillen op het aluminium.

Alucol heeft twee kleurlijnen:

- Alucolkleuren;

- Exclusieve Sandalor kleurenlijn, speciaal voor buitentoepassingen.

Alucol sandalor kleuren

Alucolkleuren

Het Alucol kleurenpalet bestaat uit vele bronstinten en diverse goudtinten. Uiteraard zijn deze kleuren ook te combineren met onze voorbewerkingen. Met behulp van onze configurator kunt u uw eigen finish, een combinatie van een voorbewerking(en) en kleur maken. Het resultaat ziet u direct!

We inspireren u graag met onze gerealiseerde projecten. Natuurlijk adviseren we u graag vrijblijvend over de mogelijkheden met onze Alucolkleuren.

Sandalorkleuren: speciaal voor buitentoepassingen

Alucol is exclusief licentiehouder voor het anodiseren met de Sandalorkleuren in de Benelux. Deze kleuren zijn sinds 2019 beschikbaar. Het kleurenpalet van Sandalor omvat 25 kleuren, variërend van warm goud, tot dieprood en nachtblauw. Het is speciaal ontwikkeld voor buitentoepassingen van ontwerpen door architecten. Bij het gebruik van deze bijzondere kleuren op gebouwen, gebouwdelen of in bouwaccenten kan een mooi kleurenspel ontstaan in een gevel. De kleuren zijn gegarandeerd kleurecht!

Hoe de 25 Sandalorkleuren er met of zonder een voorbewerking uitzien, bekijkt u met behulp van onze configurator. Meer informatie? Wij delen graag onze kennis over anodiseren met een kleur.

Alucol voegt toe

Alucol denkt (creatief) mee, blijft zich ontwikkelen en continu verbeteren. En daarin gaan we ver! We zetten onze kennis natuurlijk in om voor u, onze klant, het beste product tegen een scherpe prijs te leveren. Maar we adviseren ook over efficiënte logistieke stromen, het voorkomen van faalkosten of het zo duurzaam mogelijk verpakken. Ontwikkelen doen we ook als team. We blijven investeren in (technische) kennis, maar ook in het kansen bieden aan mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt en jong talent.

NBS besteksystematiek NBS bouwmaterialen bouwproducten

Bestekteksten

Bestektekst Alucol metalen buitenpui

Bestektekst Alucol metalen binnenpui

Bestektekst Alucol metalen buitenraam

Bestektekst Alucol metalen binnenraam