top of page

CASA / STUDIO PASSIVHAUS: DUURZAAM EN ENERGIEZUINIG

Casa / Studio Passivhaus van Margherita Potente en Stefano Piraccini in Cesena, Italië, is een van de eerste in zijn soort ter wereld. Een internationale jury erkende ‘PIRACCINI + POTENTE SUSTAINABLE ARCHITECTURE’ voor dit project met The Plan Award 2020 in de categorie ‘Home Efficiency & Technology’.


Gebouwen die warmteverlies door ventilatie aanzienlijk verminderen en geen conventionele gebouwverwarming nodig hebben, worden ‘passiefhuizen’ genoemd. Dergelijke energiezuinige gebouwen zijn gecertificeerd door het Passiefhuisinstituut Darmstadt – een internationaal gerenommeerd instituut voor onderzoek en ontwikkeling van bouwconcepten, bouwcomponenten en planningstools. Voor certificering moet worden voldaan aan eisen op het gebied van architectuur, technologie en ecologie.

Het project laat zien hoe het mogelijk is om de energieprestatie van een passiefhuis niet alleen in nieuwbouw, maar ook bij verbouwingen en renovatieprojecten te behalen. Door het passiefhuisprotocol toe te passen, worden gebouwen die gerenoveerd moeten worden opgewaardeerd, energiezuiniger en aardbevingsbestendig gemaakt.

Het gebouw bestaat uit hout, staal, metselwerk en gewapend beton en heeft een gemengde structuur. Er werd rekening gehouden met de natuurlijke eigenschappen van elk materiaal om een optimale interactie te garanderen. Op deze manier werden de bouwkosten van de woning op marktniveau gehouden zonder kwalitatieve aspecten uit het oog te verliezen.

Een groot deel van de warmtevraag komt van passieve bronnen zoals zonnestraling, warmteafvoer van mensen en technische apparaten. Casa / Studio Passivhaus is niet aangesloten op het gasnet en heeft alleen een gecontroleerd mechanisch ventilatiesysteem. Hiermee kan schone en gefilterde lucht van buitenaf worden verrijkt met de warmte van de afgezogen muffe lucht. Door af te zien van brandbare energiebronnen, stoot het gebouw geen emissies uit naar de atmosfeer.

De Duravit-serie ME by Starck, Starck 1, L-Cube, Happy D.2, Luv en Sensowash® Slim zijn te vinden in dit buitengewone gebouw. Een hoogtepunt is de DuraSquare-wastafel met een metalen console in mat zwart, die indruk maakt door zijn helderheid en reductie. Voor Stefano Piraccini doet het passiefhuis zowel dienst als woning en als architectenbureau. De architect liet een wastafel op het slaapkamerterras plaatsen om tijdens de ochtendroutine te genieten van het uitzicht op de rivier de Savio.Adres: Ruwekampweg 2

Postcode: 5222 AT

Plaats: 's-Hertogenbosch

T: 073 613 1970 E: info@nl.duravit.com W: www.duravit.nl


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page