top of page
csm_ID_43376_Bolgheri_31_RET_4809df65d1.jpeg

RHEINZINK is wereldwijd de toonaangevende fabrikant van titaanzink "Made in Germany" en je partner voor dak, gevel en hemelwaterafvoer.

RHEINZINK

Traditie - het ontstaan van een sterk merk.


We gaan terug naar de vroege jaren 60. De industriële visionair Herbert Grillo kijkt naar een zinken plaat die net is vervaardigd. Ze voldoet simpelweg niet meer aan de kwaliteitseisen voor de productie van materiaal voor hemelwaterafvoer en dakbedekkingen. Tot dan was pakketwalsen de gebruikelijke procedure. Een techniek die al lang wordt toegepast, maar het is gewoon niet voldoende. Op dat moment ziet Herbert Grillo de noodzaak van een nieuwe productiemethode in.


1966:

Herbert Grillo vindt de oplossing in de VS: een smelt-, giet- en walsinstallatie. Het is voor hem meteen duidelijk dat dit de toekomst is voor zinkwalsinstallaties. Hij is enthousiast over het idee en gaat op zoek naar partners voor een nieuw bedrijf. De Vereinigten Deutschen Metallwerke en de Stolberger Zink AG worden naast Grillo-Werke AG deelnemer in het nieuwe bedrijf.

Tien jaar later, in 1978, nam de bedrijfsleiding het besluit om zich alleen nog op gewalst zink voor de bouw te concentreren.

Tegelijkertijd begon de productie van verschillende producten voor hemelwaterafvoer, in die tijd is dit handwerk dat door de loodgieter wordt uitgevoerd. Daarmee startte de ontwikkeling van de fabriek en het merk RHEINZINK.

Omdat walsblank zink pas zijn typische blauwgrijze kleur krijgt na een langere tijd, hadden architecten de wens of het materiaal in een reeds gepatineerde versie kon worden geleverd.

 

Op basis van dit verzoek lukte RHEINZINK in 1988 een innovatie te ontwikkelen die vandaag de dag nog steeds uniek is en het USP van het bedrijf is: de productie van voorgepatineerd zink.

Hiermee worden alle met een speciaal beitsproces gepatineerd zink vervaardigd. Het natuurlijke oppervlak blijft behouden en RHEINZINK ziet volledig af van kunstmatige coatings of laklagen.

In 2007 werd de tweede generatie van de voorpatineerinstallatie in gebruik genomen.

De nieuwe productielijn maakt voorpatineren in een continuproces mogelijk, om aan de grote vraag tegemoet te komen.

 

Terug naar het jaar 2018: de visie van meer dan 50 jaar is sterk gegroeid.

Tegenwoordig heeft RHEINZINK internationaal meer dan 670 mensen in dienst met een omzet van ongeveer € 350 miljoen. RHEINZINK is actief in meer dan 39 landen over de hele wereld met 14 dochterondernemingen, vijf verkoopkantoren en 10 verkoopvertegenwoordigers.

Toen en nu was RHEINZINK onderdeel van het Grillo-concern.

Al sinds de oprichting van RHEINZINK is Wentzel B.V. de importeur en distributeur van RHEINZINK in Nederland. Met een groot magazijn, productie-maatwerk afdeling, showroom en technisch adviseurs zorgt Wentzel voor snelle levering, hoogwaardig advies en hulp bij uitvoering. Een groot netwerk aan dealers zorgen voor de verkoop van de producten in Nederland.

RHEINZINK

rheinzink logo.png

Scharenburg 2

1046 BB

Amsterdam

020 435 2000
verkoop@wentzel.nl
www.rheinzink.nl

  • Instagram
  • LinkedIn
  • YouTube
csm_prepatina-blaugrau-virgina_0afb72e307.jpg

PRODUCTLIJNEN

 

RHEINZINK CLASSIC, prePATINA, GRANUM en PRISMO bieden talrijke ontwerpopties. Maak kennis met onze verschillende productlijnen.

Natuurlijk materiaal - perfecte oppervlakken

Innovaties en veelzijdigheid behoren tot onze sterke punten. We optimaliseren en breiden ons assortiment voortdurend uit, zodat je je creatieve ideeën en projecten gemakkelijk kunt uitvoeren. Maak gebruik van ons brede assortiment en vind voor elk idee de juiste oplossing. De varianten prePATINACLASSICGRANUM en PRISMO voldoen aan de allerhoogste eisen op het gebied van materiaal, afwerking en functionaliteit. Vind de variant in de beste kwaliteit. 

Zelfherstellende oppervlakken.

De huid heeft als beschermend omhulsel vele functies; een van de belangrijkste is om het binnendringen van vreemde stoffen in ons lichaam te voorkomen. Bij verwondingen wordt het natuurlijke zelfherstellende vermogen van de huid actief: kleine snijwonden of krasjes genezen zichzelf binnen korte tijd en zijn dan niet meer te zien.

Het natuurlijk materiaal titaanzink heeft vergelijkbare eigenschappen. RHEINZINK-CLASSIC en RHEINZINK-prePATINA zijn hoogwaardige oppervlakten die na verloop van tijd een natuurlijke patinalaag ontwikkelen. Dit fungeert als een beschermende laag, net als de menselijke huid. Ook dit patina is voorzien van een natuurlijk zelfherstellend effect en garandeert daarmee een lange levensduur.

csm_prePATINA_ea08f59d31.jpeg

Eind jaren 80 ontwikkelde RHEINZINK als enige fabrikant het zogenaamde voorpatineer-beitsproces voor de productie van gepatineerd zink. De typische patina van zink, in blue-grey of graphite-grey wordt vanuit de fabriek geleverd en vervangt daarmee een natuurlijk proces dat vaak jaren duurt. De natuurlijke oppervlakte-eigenschappen blijven behouden, waardoor het materiaal doorpatineert, montage-krasjes worden geëgaliseerd en het oppervlak gesoldeerd kan worden.

RHEINZINK-prePATINA blue-grey en graphite-grey zijn gepatineerd zink met een echt natuurlijk oppervlak. Ze zijn niet gecoat of gelakt: de kleurstelling komt voort uit de zinklegering. RHEINZINK-prePATINA graphite-grey heeft in vergelijk tot RHEINZINK prePATINA blue-grey een hoger kopergehalte, waardoor er een donkere kleur ontstaat. De patinlaag zal afhankelijk van de toepassing en omgevingsfactoren gaan doorpatineren.

Op plaatsen waar weinig tot geen regenwater komt, zoals boeideelbekleding en de onderzijde van een overstek, kunnen zich chloriden vormen die reageren met de natuurlijke patinalaag. Dit uit zich in witte puntjes op het materiaal. Met name op het donkere oppervlak van prePATINA graphite-grey kan dit als storend ervaren worden. Lees meer over de eigenschappen van geprepatineerd zink in de brochure 'Materiaaleigenschappen'.

csm_GRANUM_62d347b69c.jpeg

De RHEINZINK GRANUM productlijn bestaat uit twee gefosfateerde varianten: GRANUM skygrey en GRANUM basalte. De grijze elegantie van GRANUM skygrey oogt in haar eenvoud puur en authentiek. GRANUM basalte is mat zwart zink met een hoogstaand en tijdloos uiterlijk: de antraciet zwarte laag geeft een compleet nieuwe dimensie aan zink. GRANUM skygrey en basalte hebben een lange levensduur en zijn volledig recyclebaar. Zowel daken, gevels, dakgoten en hemelwaterafvoerbuizen kunnen in deze varianten worden uitgevoerd.

De strakke grijstinten bieden ruimte voor moderne, natuurlijke architectuur. Het materiaal heeft een mat uiterlijk met een duidelijk zichtbare walsstructuur (de 'graan') die zich in de loop der tijd verder accentueert. 

De veelzijdigheid van GRANUM maakt het mogelijk om daken, gevels, boeidelen en andere bouwdelen te bekleden. Zwart zink geeft een accent aan gebouwdelen, zoals kaders rondom kozijnen en de zijwangen van dakkapellen. Er is ook een  volledig hemelwaterafvoersysteem beschikbaar. Het materiaal leent zich uitermate goed voor het bekleden van zowel het dak als de gevel, zoals bij een schuurwoning het geval is.

Het grijs en zwarte matte oppervlak wordt bereikt door het fosfateren van het materiaaloppervlak. Deze fosfaatlaag zal in de loop der tijd een natuurlijke patinavorming gaan vormen, hierdoor wordt het donkere oppervlak van RHEINZINK-GRANUM basalte lichter. 

Op plaatsen waar weinig tot geen regenwater komt, zoals boeideelbekleding en de onderzijde van een overstek, kunnen zich chloriden vormen die reageren met de natuurlijke patinalaag. Dit uit zich in witte puntjes op het materiaal. Met name op het donkere oppervlak van GRANUM basalte kan dit als storend ervaren worden. Lees meer over de eigenschappen in de brochure ‘Materiaaleigenschappen RHEINZINK’.

csm_CLASSIC_5b676a9feb.jpeg

Origineel, natuurlijk en puur: RHEINZINK-CLASSIC bright-rolled (walsblank zink) heeft zichzelf al meer dan 50 jaar bewezen. RHEINZINK-CLASSIC is natuurlijk walsblank zink dat in de loop der tijd onder invloed van de atmosfeer een patinalaag ontwikkeld. Het walsblanke glanzende oppervlak krijgt onder invloed van weeromstandigheden een blauwgrijze gesloten laag die verantwoordelijk is voor de lange levensduur van zink. 

Voor meer informatie over de eigenschappen van het materiaal zie de brochure RHEINZINK materiaaleigenschappen.

csm_PRISMO_c6906d6caf.jpeg

RHEINZINK-PRISMO is de productlijn van RHEINZINK met een natuurlijk ogende transparante kleurcoating. Als basismateriaal wordt het gefosfateerde RHEINZINK GRANUM skygrey gebruikt, waarop een semi-transparante PU-lak is aangebracht. Hierdoor wordt een gekleurd effect bereikt dat tegelijkertijd de onderliggende zinkstructuurlaat zien. Met zes standaardkleuren biedt PRISMO vele ontwerp-opties.

Esthetisch totaalbeeld

Zes door de natuur geïnspireerde kleurtinten: goud, bruin, blauw, rood, groen en zwart. Toepasbaar als dak- en gevelbekleding, maar ook als dakrand, boeideel en omkadering van kozijnen. PRISMO brengt zink met kleur.

RHEINZINK-PRISMO gold, brown, green en red zijn uit voorraad leverbaar. PRISMO blue en black worden projectmatig geproduceerd en hebben een minimale afname van 5 ton, dit is ca. 750 m2 dak- of gevelvlak. Voor meer informatie over dit materiaal en de verwerking zie de brochure RHEINZINK materiaaleigenschappen.

csm_ska_glimmen_mei2020_003_4155662da1.jpg

DAKSYSTEMEN

DAKEN VOOR DE VOLGENDE GENERATIE

Zink wordt al sinds meer dan 150 jaar als bouwmateriaal gebruikt. Het heeft een groot toepassingsbereik en is bruikbaar voor kleine onderdelen tot complete gevel- of daksystemen. Met ons uitgebreide assortiment aan daksystemen kunnen je ideeën in hetzelfde proces worden gerealiseerd. Op het gebied van metalen daken maakt zink, en vooral het door RHEINZINK ontwikkelde titaanzink, een ware opleving door. Daksystemen en daken van titaanzink zijn in veel opzichten superieur aan traditionele daksystemen.

Het gebruik van onze daksystemen is bijzonder voordelig voor jou, aangezien ons assortiment niet alleen systemen voor het bekleden van daken, maar ook tal van architectonische details en ook mogelijkheden voor de integratie van zonnepanelen biedt. Als architect kun je op deze manier bijzonder flexibel inspelen op de wensen van je opdrachtgevers zonder dat dit veel werk voor jou met zich meebrengt. Voor zeer bijzondere wensen zijn er uiteraard ook maatwerkoplossingen mogelijk, want zink laat zich gemakkelijk inpassen in ieder ontwerp.

felsdak.jpeg
klik roeven dak.jpeg
losanges.jpeg
rheinzink pv.jpeg

RHEINZINK-PV

rheinzink nottingham.jpeg

GEVELSYSTEMEN

GEMAAKT OM GENERATIES TE OVERBRUGGEN

De gevel is het gezicht van het huis. Met RHEINZINK wordt zo'n gevel als het ware een visitekaartje van het ontwerp. De verschillende RHEINZINK gevelsystemen onderscheiden zich door de grote verscheidenheid en toepasbaarheid in vrijwel iedere stijl. Gevelbekledingen van RHEINZINK zijn van een tijdloze schoonheid en bieden generaties lang een veilige esthetische bescherming. Naast zijn uitzonderlijk mooie uitstraling en verwerkingseigenschappen heeft het natuurlijke materiaal ook andere duurzame kenmerken. Een RHEINZINK gevel gaat meer dan 75 jaar mee en is volledig recyclebaar. Niet voor niets is RHEINZINK in meer dan 30 landen synoniem voor kwaliteit en duurzaamheid in de bouw.

Elk gebouw, elk project is anders - net als de gevel. Daarom bieden wij verschillende gevelsystemen aan die elk worden gekenmerkt door hun bijzondere eigenschappen. Afhankelijk van het gevelsysteem heb je de keuze tussen klassieke oplossingen en moderne paneelsystemen. Vind hier meer informatie over de systemen, of laat je inspireren door een van onze referentieprojecten.

csm_fassade_winkelstehfalz_f048d31395.jpeg
csm_fassade_kassettensystem_kassetten_2b144fb471.jpeg
csm_fassade_horizontalpaneel_gartenhaus_2b2f8e5ebf.jpeg
csm_RHEINZINK_mastgoot_Bunschoten_df8272ec32.jpeg

HEMELWATERAFVOER

De complete afvoer van hemelwater, beginnend bij de dakgoot tot de aansluiting op het riool is te realiseren met de meer dan 750 producten uit het hemelwaterafvoersysteem van RHEINZINK. In het oog springende elementen op de gevel, zoals HWA-buizen en goten, stralen met RHEINZINK kwaliteit en duurzaamheid uit. De onderdelen zijn perfect op elkaar passend met een gelijke glansgraad en uiterlijk. Kwaliteit die wordt onderstreept door het KOMO keur en de Cradle to Cradle certificering (Cradle to Cradle voor de CLASSIC en prePATINA productlijn).

dakgoot.jpeg
Dakgoot_toebehoren_480_360.jpeg
hwa_480_360.jpeg
bottom of page