top of page

“Je wilt niet de hele nacht wakker liggen in een Amstel Hotel suite van 3.000 euro.”

Amsterdam heeft ruim 1500 bruggen. Een hele zorg voor de gemeente, want al die bruggen moeten onderhouden worden, en onderhoud heeft consequenties voor het verkeer over én onder de brug. Ook omwonenden hebben er soms last van. Bij de aanbesteding kijkt de gemeente naar bedrijven die efficiënt werken, de werkzaamheden goed coördineren en ook nog eens rekening houden met het milieu. Vandaar dat R. Breure Infra extra trots was om door hoofdaannemer BAM ingezet te worden voor werk aan drie bruggen in de hoofdstad, waarvan twee aan weerszijden van het chique Amstel Hotel. We spreken over dit project met de mede-eigenaar van het familiebedrijf, Richard Breure:


“Wij werden door de BAM als onderaannemer geselecteerd op onze grote ervaring in de uitvoering van dergelijk werk, de prijs natuurlijk, maar ook omdat wij tamelijk ver zijn met de duurzaamheid. Zo werken we met een elektrische shovel en een zonne-aggregaat voor het mengen van de verschillende materialen. Verder hebben we in een vroeg stadium met Grouttech overlegd over de te gebruiken materialen, waarmee we een bepaalde slijtvastheid en dus levensduur konden garanderen. Het gaat om knooppunten in de stad die je liefst zo min mogelijk wilt afsluiten. Met de geadviseerde materialen gaan de rijbanen en voet- en fietspaden weer langere tijd mee. Wij hebben het advies van Grouttech overgenomen en ook de gemeente ging hiermee akkoord.


Eerbied voor gasten van het Amstel Hotel

Het ging om de renovatie van drie bruggen die we om de beurt hebben aangepakt, zodat de binnenstad vanaf de Oostzijde bereikbaar bleef. Met name de twee bruggen aan weerszijden van het Amstel Hotel waren lastig. Gewoonlijk doen wij het werk ’s avonds, in het weekend en nachts, als er weinig verkeer is. Maar nu konden we tussen 11 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends niet werken vanwege de hotelgasten. Je wilt niet de hele nacht wakker liggen in een suite van 3.000 euro. Dat maakte de planning extra ingewikkeld. Je moet bedenken dat we op sommige momenten toch met een mannetje of 25 op een brug staan. Nog een geluk dat het door COVID relatief rustig was in de stad, qua verkeer.


Reinheidsgraad, dauwpunt en zeefmaat

Bij het vernieuwen van het wegdek van de brug bij de Piet Heynkade en de Torontobrug die aan de zuidkant van het Amstel Hotel ligt hebben we de bestaande slijtlaag er helemaal afgeschraapt tot op het staal en ook nog gezandstraald, om de vereiste reinheidgraad van SA 2,5 te behalen. Verder moesten we tijdens het aanbrengen van een nieuwe laag ook op de temperatuur letten. Die moest 3 graden boven het dauwpunt zijn, zodat er geen condensvorming op het staaloppervlak zou komen. Anders is de hechting van de EP MultiUse primer niet voldoende. Over de primer komt een slurrylaag en daarna nog een derde laag op dezelfde epoxy-basis. Die laatste wordt tot slot ingestrooid. Voor de rijweg gebruiken we iets grovere steenslag met zeefmaat 3-5 mm, voor meer stroefheid. Voor fiets- en voetpaden kiezen we steenslag met zeefmaat 1-3 mm. Dat loopt en fietst comfortabeler. Na 24 uur was de brug weer berijdbaar.Uitstel door vaarseizoen

In eerste instantie zouden we ook het wegdek van de Serphatiusbrug helemaal vervangen, maar bij nader inzien bleek dat niet haalbaar in verband met het vaarseizoen. De gemeente kan het zich niet veroorloven zo’n brug 24 uur lang af te sluiten voor de scheepvaart. Uiteindelijk hebben we daar dus alleen de bestaande slijtlaag rood gecoat met de Grouttech PU Coating NV, om aan te geven dat het een autoluwe weg is. Een minder duurzame oplossing, maar wie weet mogen we later nog eens terugkomen.


Bijna alles met Grouttech

Bij de Torontobrug hebben we overigens niet alleen het wegdek vervangen, maar ook de schampkanten. Dat zijn betonsloven die de rijbaan afscheiden van het fietspad. Deze betonnen elementen hebben we gerepareerd en afgewerkt met Grouttech CR 800. Voor de op- en afrit van de brug, wat wij de ‘aanbruggen’ noemen, hebben we met Grouttech EP Mortar de slechte plekken gevuld, met daaroverheen een slijtlaag van Grouttech PoxyProtect SL.


Advisering en leverbetrouwbaarheid

De reden dat wij graag met Grouttech werken is het goede advies. Ze hebben er echt verstand van en helpen ons met het opstellen van een doortimmerde offerte. Ze leveren goede producten tegen een redelijke prijs. En ook tijdens het werk blijven ze betrokken. Peter ’t Hooft, onze contactpersoon bij Grouttech, is altijd bereikbaar voor technische vragen. Bovendien komt hij op eigen initiatief op het werk kijken of alles lekker draait en om eventueel nog wat tips en tricks te geven. Dat waarderen wij zeer. Tot slot is daar de leverbetrouwbaarheid. Je hoort zeker het laatste jaar veel over leverproblemen, maar nooit bij Grouttech. Zeker bij dit soort logistiek spannende projecten is dat voor ons een belangrijk voordeel.”
Adres: Industrieweg 51

Postcode: 8071 CS

Plaats: Nunspeet

T: 0341–251734 E: info@grouttech.nl W: www.grouttech.eu

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page