top of page
formani logo.png
0309_Formani_Factory-1351e257.jpeg
0687_Formani_Factory-5745bb84.jpeg
0290_Formani_Factory-22882ef5.jpeg

FORMANI HOLLAND BV

FORMANI is de laatste decennia flink gegroeid. Van Nederlands familiebedrijf tot wereldwijd gerenommeerd designmerk. Van deurkruk tot totaalconcept. Van productontwikkeling in huis tot samenwerkingen met topdesigners. Deze ontwikkeling heeft alles te maken met ambitie en durf. Daarnaast is het motto ‘Obsessed with details’ kenmerkend voor alles wat wij doen. Van product tot proces en van strategie tot service. Want juist die details maken het verschil tussen goed en perfect. Want ‘good is the enemy of great’ bij FORMANI. 

Gedeelde passies met designers

We werken samen met bekende topdesigners. Denk aan David RockwellBertram BeerbaumTord BoontjeLázaro Rosa-Violán en Edward van Vliet. We beperken onszelf hierbij niet tot één designstroming of stijl. FORMANI kiest samenwerkingen op basis van gedeelde kernwaarden. Passie voor design, oog voor detail en hoge standaarden op het gebied van kwaliteit en vakmanschap. Neem onze samenwerking met Piet Boon. Deze startte in 2009 met de alom bekende ONE. Een collectie die inmiddels een waar designicoon te noemen is. En meer dan 10 jaar later maken we nog steeds prachtige dingen samen. 

Grensverleggende werkwijze

We dagen onszelf voortdurend uit om de grenzen te verleggen en vernieuwende producten te realiseren. Zo was eyecatcher FOLD bijvoorbeeld de eerste zwevende deurkruk zonder rozet. Dit is inherent aan onze werkwijze, waarbij design voorop staat en we pas daarna de rest optimaliseren. We leggen de lat hoog om samen met onze designers te komen tot het ultieme ontwerp. Vaak eenvoudig maar innovatief. Dat kan in de vorm zitten, zoals bij INC. Of juist in materiaalgebruik, zoals bij TWO. Daarna volgt een uitgebreid proces van engineering, sampling en testen. Met als doel het design te verenigen met de optimale functionaliteit en kwaliteit. Hier komen vakmanschap en technisch vernuft om de hoek kijken. We streven naar pure perfectie en stoppen niet tot we op alle vlakken tevreden zijn.

Rode draad dankzij totaalconcept

Een interieurontwerp is pas geslaagd als alle elementen in balans zijn. Daarom vormen al onze collecties een totaalconcept. Dankzij de unieke combinatie van deurbeslag, raambeslag, meubelbeslag en accessoires kan de gekozen signatuur of finish volledig worden doorgetrokken. Als een rode draad door het designproject. Want al lijkt ‘doorware’ misschien slechts een klein onderdeel van het geheel, wij geloven stellig dat dit soort details een ontwerp kunnen maken of breken.

FORMANI HOLLAND BV

formani.png

Europalaan 12

6199 AB

Maastricht-airport

043-3089000
info@formani.com
www.formani.com

COLLECTIE

ONE

by Piet Boon

Eenvoud is de essentie van het ontwerp van onze iconische ONE by Piet Boon hardware collectie. De cilindrische vorm vormt de basis van het ontwerp. De strakke lijnen en hoogwaardige afwerking benadrukken de schoonheid en verfijning en zorgen voor een samenhangend, elegant geheel. De ONE collectie heeft zich ontplooid tot een waar icoon binnen de wereld van deurbeslag en interieur ontwerp. 

Formani_ONE_PVD_satin_gold-Main.jpeg

TWO

by Piet Boon

Ook al oogt onze hardware collectie TWO by Piet Boon in eerste instantie eenvoudig, toch is dit een van de meest bewerkelijke producten uit de FORMANI® range. Het snijpunt van de handgreep bestaat uit twee symmetrische delen die in het midden van twee afzonderlijke paden samenkomen. 
De producten zijn vervaardigd uit roestvast staal, en twee van de drie finishes zijn in combinatie met eikenhout. Het eikenhout is door middel van diverse stukjes als een puzzel verweven met de metalen delen.

Formani_TWO_satin_stainless_steel_and_oak_wood-Main.jpeg

INC

by Piet Boon

Onze INC by Piet Boon hardware collectie kenmerkt zich door haar zachte lijnen en perfecte ergonomie. De INC is tot stand gekomen door het afvlakken van een cirkel, waardoor deze spits toeloopt naar het uiteinde. Hierdoor is er een zacht hellende vorm ontstaan. Dit wordt ook wel ‘inclination’ genoemd, waarvan de naam ‘INC’ een afgeleide is.

Formani_INC_satin_stainless_steel-Main.jpeg

ARC

by Piet Boon

Geleid door strakke lijnen en geometrische vormen, wordt onze ARC by Piet Boon hardware series gedefinieerd door zijn no-nonsense uitstraling. Het unieke silhouet is ontstaan door een cilindervolume exact door de helft te delen. Dit geeft de ARC zijn kenmerkende vlakke zijde en een zijde die wordt gekenmerkt door een boog – waaraan de ARC zijn naam dankt.  

FORMANI_ARC_10043.jpeg

RIVIO

by Gensler

Transitie was het sleutelwoord voor Gensler bij het ontwerpen van RIVIO. In dit geval de overgang van iets lichts naar iets massiefs. De vloeiende uitsparingen zorgen ervoor dat duim en vingers de deurkruk op een unieke maar comfortabele manier omsluiten, wat zorgt voor een betere grip en daarmee het openen en sluiten vergemakkelijkt. De inkeping die het handvat in het midden van het cirkelvormige gedeelte doorsnijdt, vervolgt zijn weg met een lichte helling terug naar het geheel. Ergonomisch en elegant, verkrijgbaar in twee varianten: met een curve en met een hoek van 90 graden richting nek en rozet.

GL100_PVD_satin_gold.jpeg

ECLIPSE

by David Rockwell

Eenvoud ontmoet innovatie in onze ECLIPSE
collectie by David Rockwell. Het iconische silhouet wordt gekenmerkt door een cilindrische vorm met een rondlopende afgeplatte inkeping — een buigpunt dat perfect aansluit op de grijpende hand. Door het specifieke productieproces is er keuze uit zowel een rechthoekige als een ronde retouroptie voor een kenmerkend profiel.
De uitmuntende afwerking creëert zachte lijnen
die zorgen voor een perfecte ergonomische grip. De deurkruk wordt uit één stuk gegoten, waardoorde eclipsvormige uitsnede naadloos doorloopt over de gehele lengte van de kruk en over de ronding tot het begin van de hals. 

FORMANI_ECLIPSE_10074_main.jpeg

TENSE

by Bertram Beerbaum

Een duidelijke, stoere maar vooral chique vormentaal vormt de kracht achter de ontwerpen van onze TENSE by Bertram Beerbaum collectie. De ontwerpen in deze collectie zijn allen uniek, maar toch draagt elk design de onmiskenbare TENSE signature. Het hart wordt gevormd door de cilindrische nek, die in elk ontwerp ten grondslag ligt. De nek wordt telkens op een bijzondere manier aan het vlakke handvat bevestigd. Dit is te danken aan onze precisielastechniek, die de verbinding creëert tussen deze twee zeer verschillende vormen.

Formani_Tense_bronze-Main.jpeg

CONE

by Osiris Hertman

De op de greep van een kluis geïnspireerde CONE deurkruk kenmerkt zich door haar statige en tijdloze karakter. De nek loopt smal toe waardoor er een karakteristieke kegelvorm ontstaat en door de rozetloze uitvoering van de deurkruk lijkt het alsof deze op de deur zweeft. Het sublieme afwerkingsniveau van de uit één stuk gefabriceerd deurkruk is verbluffend en getuigt van technische precisie. De naadloze vorm geeft rust, maar levert toch een wezenlijke bijdrage aan een mooier interieur.  

FORMANI_CONE_10098-main.jpeg

BOBBY

by Eric Kuster

Het design van onze BOBBY by Eric Kuster collectie combineert de elegantie van ronde vormen met strakke lijnen. Een spannende combinatie, waarbij de verschillende elementen op unieke wijze aan elkaar worden verbonden. Het rechthoekige deel van de deurkruk loopt subtiel, maar krachtig over in een ronde greep. Deze greep loopt evenredig aan het horizontale schild, waarop deze is bevestigd. Het solide gevoel van staal transformeert bij elke aanraking in elegantie en luxe. Het ontwerp kent een divers vormenspel, maar straalt tegelijkertijd eenvoud uit. In combinatie met de juiste materialen vormt de BOBBY deurkruk het perfecte detail voor elk interieur.  

FORMANI_03_10085_main.jpeg

NOUR

by Edward van Vliet

Het design van onze NOUR by Edward van Vliet combineert internationale kenmerken en esthetiek met uitstekende ergonomische eigenschappen. De gestroomlijnde vormen zorgen ervoor dat de deurkruk perfect samensmelt met de hand op het moment van aanraking. Los van deze uitmuntende ergonomie is een ander uniek kenmerk, het bijzondere design dat tot stand is gekomen met behulp van oosterse invloeden.   

FORMANI_NOUR_10200.jpeg

BOSCO

by Lázaro Rosa-Violán

Onze BOSCO hardware collectie by Lázaro Rosa-Violán opent deuren uit het verleden die leiden naar de toekomst. Deze quote omschrijft in één zin de toegepaste designformule voor FORMANI’s collectie BOSCO: klassiek design in een functioneel, modern jasje. Geheel geïnspireerd op de befaamde messen van weleer, die steevast roestvast staal combineerden met een zwart handvat en al decennialang een vertrouwd beeld vormen voor nagenoeg elk Westers huishouden. Het ontwerp bestaat uit een cilindrische vorm die verbonden is met het handvat, waarbij het roestvast staal nog zichtbaar is vanaf de bovenkant.    

FORMANI_BOSCO_10082.jpeg

SQUARE

by Jan des Bouvrie

Het minimalistische design van onze SQUARE collectie is een loftuiting aan de perfectie van vierkante en rechthoekige vormen. Hoewel de collectie eenvoudig oogt, zijn er zat kleine details die het ontwerp bijzonder maken.  Zo lijken alle producten scherp, maar zijn ze door het vakkundig afwerken van de randjes toch zacht genoeg voor de handen. Jan Des Bouvrie, Nederlands ontwerper, heeft bijgedragen aan deze collectie en gaf de laatste hand aan het ontwerp van SQUARE door vloeiende lijnen toe te voegen. Hierdoor worden de belangrijkst elementen geaccentueerd.     

FORMANI_SQUARE_10063.jpeg

RIBBON

by Bob Manders

Een handgreep gemaakt uit één stuk met strakke lijnen – dat zijn de kenmerken van de RIBBON by Bob Manders collectie. Het unieke design is gebaseerd op de architectonische stijl ‘Ribbon’, waaraan de collectie haar naam dankt. Ribbon architecture is de term die wordt gebruikt voor de manier waarop de muren, vloeren en het dak van een gebouw samen een zelfdragende maar onderling verbonden structuur vormen. Een dergelijke constructie geeft een voortdurend gevoel van beweging en momentum doordat de ruimtes in elkaar overlopen. Ditzelfde principe komt in het klein ook terug in deze hardware serie.      

FORMANI_2_10107.jpeg

FOLD

by Tord Boontje

Onze FOLD collectie by Tord Boontje onderscheidt zich van traditionele modellen door de innovatieve manier waarop de klassieke componenten van een deurkruk – rozet, hals en greep – in één enkel element zijn samengevoegd. Door een slim systeem dat in de montage vergelijkbaar is met een bajonetsysteem zweeft de deurkruk als het ware sierlijk op de deur.       

FORMANI_FOLD_10104.jpeg
bottom of page